Amerikka on maa, missä autolla liikkuminen on muodostunut ainoaksi järkeväksi tavaksi liikkua paikasta toiseen. Pidemmät matkat suurten kaupunkien välillä voi toki mennä bussilla, junalla tai lentäen mutta silloin jää paljon jäkemättä ja kokematta. Vaikka se kummalliselta kuulostaakin niin varsinkin tylsimmän kuuloinen Nevadan autiomaan ylittäminen oli ikimuistoinen kokemus uskomattomalla tavalla vaihtelevine maastoineen tai Grand Canyon ja sen jälkeinen maasto itään päin on kuin toiselta planeetalta (näistä voi lukea tarkemmin aiemmista kertomuksista). Näin ollen me tulimme siihen tulokseen että haluamme ehdottomasti kulkea autolla.

Vaihtoehtona oma auto

Vaihtoehtoina oli vuokraaminen tai oman halvan auton ostaminen, mikä olikin jo hyvin lähellä toteutumistaan Californiassa. Pari tonnia oli käytännössä alaraja, millä jonkinlaisen kulkupelin olisi saanut yksityiseltä. Liikkeistä samanlaiset olivat tuplat kalliimpia, näinhän se on Suomessakin. Auton ostamista n. kolmen kuukauden tarvetta varten, tarvitsee kansainvälisen ajokortin, jonkun osoitteen USA:ssa (tuttava tai autokauppias, jonne lähetetään kilvet), vakuutuksen, jonka voi ostaa vakuutusyhtiöstä ja niitä kannattaa vertailla. Parin tonnin auto olisi ollut melko epäluotettava peli melko vaativiin olosuhteisiin, oli kuumuutta (Nevadassa 46.2c) ja kovia nousuja. Siellä auton pettäminen olisi ollut liian todennäköistä. Tätä vaihtoehtoa suunnittelevalle joko vähintään kuuden tonnin auto tai iso työkalupakki ja seikkailumieltä.

Vuokraamoja moneen makuun

Me valitsimme huolettomamman vaihtoehdon ja vuokrasimme auton. Vuokraamoihin aloitettiin tutustuminen jo Suomessa internetin kautta ja paikan päällä vahvistimme käsityksiä. Valtavan tarjonnan maassa on hämmästyttävää että yksi vuokraamo nousee päätä muita ylemmäs; Alamo. Alamo on kansainvälinen ketju, joka pystyy tarjoamaan saman palvelutason ja autot mutta pääsee hinnoissa merkittäviä kansainvälisiä vuokraamoja, kuten Avisia tai Hertziä, alhaisemmalle tasolle. Täällä toki, kuten Australiassa tai Uudessa-Seelannissakin, on kansallisia halpaketjuja ja näissä hinnoissa päästään vieläkin alemmas, mutta se onkin heidän ainoa kilpailuvalttinsa. Kaikki ikävät yllätyksen mitä meillä sattui, tapahtui näiden halpaketjujen kanssa ja niistä otettiin opiksi. He "ansaitsevat" hinnanalennusrahat ns. jälkilaskutuksella. Vuokrauksen ja maasta poistumisen jälkeen he saattavat veloittaa vuokraehtojen oikeuttamana luottokortilta kuluja, tavallisesti 30-70 euroa. Kun sitten soitat liikkeeseen he sanovat että auto oli liian likainen ulkoa tai sisältä, tai kuten meille tapahtui kaksi kertaa, rekisterikilpi oli pudonnut!!! Taisteleppa sitten tällaisia väitteitä vastaan. Isojen vuokraamojen kanssa meillä ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia ja autoa palautettaessa Alamolta saa kirjallisen palautustodistuksen. Vastaavasti autoa noudettaessa MUISTA kiertää auto ympäri ja kertoa luovuttajalle kaikki kolhut ja näin ne eivät ole sinun aiheuttamiasi.

Walk in

Sitten asiaa itse vuokrauksesta. Tämä pätee muihinkin kansainvälisiin vuokraamoihin USA:ssa. Alamolla on internetsivut sekä Suomessa (alamo.fi) ja toki kotimaassa USA:ssa (alamo.com). Suomalaisilta sivuilta kannattaa käydä lukemassa vakuutus- ja vuokrausehdot, jotta varmasti ymmärtää mitä ostaa, mutta itse vuokraushinnat on halvempia USA:n sivuilla. Vakuutus on kolme vaiheinen. On pelkkä autovakuutus, mikä korvaa vain jos autolle tapahtuu jotakin. Lisäksi on kolmannen osapuolen vakuutus, mikä korvaa sen mitä sinä kolaroimisellasi aiheutat muille. Viimemisenä henkilövakuutus mikä korvaa hoitokulusi. Me otimme kaksi ensin mainittua vakuutusta, sillä meillä oli erittäin kattava matkavakuutus joka korvaa ko. hoitokulut. Amerikassa vakuutus on paljon tärkeämpi kuin Suomessa ja niissä ei kannata tinkiä (tingi mieluummin vaikka auton kokoluokasta).

Vakuutus - koskaan et tiedä kenen perään ajat

Me kävimme muutamat kerrat internetsivujen kautta hakemassa ensin hinnan ja sitten marssimme lentoasemalla autovuokraamon tiskille ilman varausta hakemaan ns. "Walk in" hintaa. Varsinkin matalasesongin aikaan tämä kannatti ja saimme aina auton kokoluokan korotuksen ja pienellä puhumisella siitäkin vielä alennusta.

Kannattaa huomioida

Sitten niitä kantapään kautta hankittuja tietoja. Autonvuokrauksessakin on kovasti hyötyä jos voit ilmoittaa amerikkalaisen osoitteen (sitä ei tarkisteta), sillä niin uskomattomalta kun se kuulostaakin näinkin länsimaisessa maassa kun Amerikassa - harrastetaan kaksoishinnoittelua. Kuvan "Where you live?" valikosta valitsemalla asuinpaikaksi USA tai Suomi, saa samasta vuokrauksesta n. 20% halvemman hinnan amerikkalaisen hyväksi - törkeää. Vuokraustapahtumassa tarvitsee vain EU-ajokortin ja luottokortin. Passia tai kansainvälistä ajokorttia ei tarvita!

Pontiac Montana SV6
Chevrolet Impala 2.9 (240hv)

USA on jaettu tietynlaisiin vuokraus alueisiin. Tämä on tarkeä asia kustannusten kannalta mikäli mielii siirtyä osavaltoiden rajojen yli. Perusvuokrahinta käsittää auton palauttamisen saman osavaltioon mistä vuokrauskin tapahtui. Mikäli haluat palauttaa viereiseen osavaltoon joudut maksamaan +100USD  yhdensuuntaisuusmaksua. Jos taas haluat ajaa kahden rajan yli, joudut maksamaan +500USD. Tästä johtuen meilläkin oli aikamoinen palapeli suunnitella ajot siten, että palautus saatiin enintään seuraavaan osavaltioon ja sitten vaan samasta vuokraamosta uusi auto alle. No mikäs siinä, kyllähän auto likaantuu, vaatii huoltoa ja kuski vaihtelua.

Meillä oli käytössä kahta kokoluokkaa, fullsize (Chevrolet Impala -iso Sedan) ja Minivan (Pontiac Montana -tila-auto), iso auto oli tarpeen, sillä meillä oli paljon matkatavaroita. Kaikki automme ovat olleet alle 10tkm ajettuja. Lisätietona että USA:n pienet autovuokraamot eivät salli palautusta toiseen osavaltioon. Vuokraamoiden autoilla voi ajella missä osavaltiossa tahansa ilman kilometrirajoitusta, ainoa kielto on Meksikon rajan ylitys.

Nauti halvasta bensasta

Vielä vuokraamoista sen verran, että Amerikassa on sellainen kiva uusi käytäntö, että kun olet vuokrannut auton toimistossa ja saat vuokrauspaperin, niin pääset pihalle itse valitsemaan ko. kokoluokan rivistä kymmenistä vaihtoehdoista miellyttävimmän näköisen ja värisen auton. Bensa on niin halpaa että sillä ei ole väliä minkälaisella moottorilla varustetun auton otat, kannattaakin valita menevä peli. Amerikkalaisen saa kyllä helposti hermostumaan kun kehuu huoltoasemalla, että onpa teillä halpaa bensaa. Sitten kun kerrot että Euroopassa bensa on yli kaksi kertaa kalliimpaa - he eivät oikeasti usko, kun heidän mielestään bensan hinta on noussut niin kalliiksi, että jotkut perheet eivät voi lähteä lomamatkalle enää kahdella maastoautolla - voitteko kuvitella?

Älä eksy

Kartan ja opastekylttien kanssa pärjää valtaväylillä, mutta suurten kaupunkien liittymät ja nähtävyyden löytäminen voi olla tuskallista ilman apua.  Kun kerran harhaudut voi kulua helposti tunti ennen kun löydät takaisin oikealle polulle. Meillä oli mukana kannettava tietokone ja jo Suomesta siihen ostettu pieni GPS paikannin (85eur), mikä liitetään USB porttiin. Amerikasta sitten ostimme Microsoft Streets&Trips 2006 karttaohjelman (12eur), joka oli ehdottoman hyvä hankinta.
Ohjelma piirtää suorimmat reitit, opastaa visuaalisesti sekä äänellä mistä liittymästä tai kadunkulmasta pitää kääntyä, näyttää huoltoasemat, ravintolat, majoitusvaihtoehdot ja nähtävyydet jne. Ei olisi uskonut miten helppoa suunnistaminen tänä päivänä on.

 

 

Kuusi tuhatta mailia - Halki Amerikan - Vuokra-autolla