OSTOKSILLA AMERIKASSA

 

 

 

 

 

 

Kun muut (normaalit) perheet matkailevat katsellen nähtävyksiä ja perehtyen alueen historiaan, niin meidän perhe aloittaa aina tutkimalla ensin minkalaisia kauppoja maassa on ja minkalaiset hyllyjärjestykset niissä on (huom. Teron kommentti). Niinpä olemme innokkaasti tutkailleet erilaisia kauppoja Amerikoissakin ja täällähän niitä riittää.

Aloitetaanpa vaikka isohkosta tukkumallisesta laatikkomyymälästä, Costcosta, jonne pääsee sisään vain jäsenkortilla. Vuosijäsenyys maksaa 100 dollaria ja ostoksia tehdessä asiakas kerryttää itselleen bonusta, jonka hän saa vuoden lopussa kertakorvauksena (samaan malliin kuin meillä oli aikoinaan Elannolla, bonuksen suuruus on vakio; 1 % ostoksista). Jäsenyyden voi ostaa kuka tahansa. Ystäväperheemme Californiassa oli ostanut tällaisen kortin ja pääsimme heidän siivellään tutkimaan kauppaa. Siellä oli tarjolla kaikkea mahdollista; vaatteita, kodin tavaraa, tietokoneita, mielettömät valikoimat isoja tukkupakkauksia ruokaa jne. Haikeina huokailimme mitä kaikkea ostaisimmekaan, jos vain rinkkoihin mahtuisi...

Meidän suosikkimarket täällä on ollut  Safeway. Se on S-marketin ja Prisman välimuoto ja sen ruokavalikoimat ovat todella hyvät. Erityisesti lämpimien ruoka-annosten tarjonta on ilahduttanut  meitä, sekä runsaat konditoriatuotteet (mm. donitsivalikoimat sekä täytekakut ovat maistuneet). Olemme myös nauttineet ilmaisesta hupivituksesta hedelmäosastolla, kun kaiuttimista alkaa kuulumaan ukkosen jylinää ja samalla tiskien yläpuolella olevat suihkut alkavat suihkuttamaan vettä hedelmien ja vihannesten päälle, saaden ne näyttämään entistäkin raikkaammilta. Ruoan lisäksi kaupassa on muutakin pientä kodin tavaraa tarjolla. Olemme hankkineet oman jäsenkortinkin kauppaan. Täällä nuo kortit tai kupongit ovat ihan välttämättömiä, niiden tuomat alennukset oikeasti tuovat isot säästöt.

Safeway kanta-asiakaskorttimme

Kaupoissa käytetään myös paljon uutta mielenkiintoista tekniikkaa. Albertsonilla (myös yksi usein käyttämämme ruokakauppa) ja Wal-Martilla (Prisman tasoinen hypermarket) on itseskannauskassoja. Siellä voi siis itse "vetäistä" ostoksensa skannerin edestä ja maksaa ne sitten kortilla. Kassojen päässä on yksi vartija, joka tarkistaa silloin tällöin joltakulta asiakkaalta, että kaikki ostokset tuli varmasti skannattua. Tämä on ollut hauska tapa maksaa ja varsinkin lapsemme ovat ollet kovin innostuneita skannailemaan ostoksiamme.

Itse skannaaminen on kivaa

Kaupoissa voi maksaa iluttokorttien lisäksi vielä ihan rahallakin, vaikkei se kovin yleistä näytä olevankaan. Silloin tällöin näimme aina jonkun maksavan mielestämme jo vähän vahanaikaisilla shekeilläkin. Rahalla maksaessa monissa kaupoissa saa kolikon automaattipalautuksena. Kassan vieressä on sellainen pieni koje, joka on yhteydessä kassaan, jonka käskystä se laskee kouruun oikean määrän kolikoita asiakkaalle palautettavaksi. Kätevää ja nopeuttaa maksamista kummasti. No, muuten kassoilla saa sitten odotellakin ihan riittävästi, kun ostoksiamme pakataan kasseihin. Me sitten seisomme siinä koko perhe toimettomana ja odottelemme ikuisuuden, että tavarat ja lasku on valmiina! Toisinaan sentään saamme painaa itse luottokorttimaksukoneen Credit -näppäintä sekä piirtää nimikirjoituksemme näytölle.

Kauppojen valikoimista on sanottava sen verran, että kaikista elintarvikemyymälöistä saa myös apteekkitavaraa. Valikoimat ovat valtaisat, kosmetiikka- ja apteekkitavaran välille on vaikea vetää rajaa ja hyllyistä löytyy särkylääkkeiden ja topzpuikkojen lisäksi myös mm. piilolasinesteitä ja järkyttävät määrät erilaisia laihdutustuotteita. Reseptilääkkeet saa omalta luukultaan.

Meitä on myös ihastuttanut kauppojen isot valikoimat erilaisia lahjakortteja. Ruokakaupasta voi ostaa lahjakortin mm. lukuisiin eri ravintolaketjuihin, erilaisiin erikoistavarakauppoihin (esim. kirja- , lelu- ja vaatekauppoihin), matkalahjakortteja, prepaidkortteja puhelinperaattoreille, leffalippuja jne.

Lahjakorttihylly