Meksikolaisittain...

Meksikossa kun ollaan ei voi olla puhumatta Tortilloista. Ne kuuluvat täällä jokamiehen oikeuksiin ja niitä tulee yleensä iso pino kaiken ruoan mukana. Ne ovat täällä paljon pienempiä kuin "suomalaiset tortillat" ja ihmiset näkyvät käärivän niiden sisään kaikenlaista mitä lautasiltaan löytävät. Ainoa asia mitä emme ole vielä nähneet sinne käärittävän lienee pizza. Marketeissä on hyvät valikoimat erilaisia tortilloja, mutta parhaimmat saa kun ostaa ne suoraan liukuhihnalta (näitä löytyy markettien leipäosastoilta, basaareista jne.). Marketeissä kilo tuoretortilloja maksaa 35-40 eurocenttiä.
Marketin tortillavalikoimaa
Tortillakone
Syöminen ja varsinkin herkuttelu kuuluu täällä myös juhlaan. Kaikenlaisiin juhliin ostetaan yleensä myös isoja paperisia pinotoja (en tiedä onko tälle sanalle jokin suomalainen vastine, mutta täällä ne kulkee nimellä "la pinata"). Ne ovat onttoja 30-120cm korkuisia pahvi/paperihahmoja esim. lasten disneyelokuvahahmot ovat suosittuja. Niiden sisälle ostetaan samaisista kaupoista erilaisia karkkeja, snakseja, keksejä sekä pikkulahjoja ja juhlatilaisuudessa paparihahmo sitten lyödään rikki, jolloin  herkut valuvat kaikkien saataville. Näitä näkyi muutamina iltoina meidän hotellin ravintolassakin, kun joku vietti siellä juhliaan. Meidänkin mukaan näitä tarttui muutama kauppoja tutkiessamme, ja arvatkaa vaan onko näitä mukava raahata käsimatkatavarana mukana... (Jaana rakastaa ostaa kaikkea "helposti" kuljetettavaa kuten puuarkkuja, isoja hattuja ja tauluja joita me pojat saamme sitten raahata. Onneksi enimmät on lähetetty etukäteen Suomeen.)
Voittaja on juhlittu sankari
Häviäjä
Taistelu
Pinotat odottavat ostajaansa kaupan katossa
Meksikoon kuuluu oleellisena osana myös härkätaistelut. Mekin pääsimme seuraamaan yhtä tällaista näytöstä ja se teki kyllä meidän poikiin vaikutuksen. Olimme onneksi ehtineet pohjustaa tapahtumaa härkätaistelujen katselemisella ennakkoon televisiosta, mutta kyllä se silti aika vaikuttavaa oli nähdä livenäkin. Pojista oli ihan hauskaa katsoa matadorien suureellisia elkeitä heidän heiluttaessaan punaisia vaatteita härän edessä, mutta kuolevan härän näkeminen sai jo heidätkin hiljaiseksi.
Kaiken kaikkiaan viihdyimme erinomaisesti Meksikossa neljä viikkoa; maan kulttuuri on kiehtovaa, ihmiset ovat lämminhenkisiä ja helposti lähestyttäviä, emmekä ole vielä ollenkaan kyllästyneet tortilloihin. Tällä matkalla kiertelimme vain Jukatanin niemimaalla, mutta varmasti muuallakin maassa olisi paljon nähtävää. Paras vuodenaika matkustaa Meksikoon on talvella, lämpötilat ovat vähän inhimillisemmät kuin näin kesällä. Chicken Itzan temppelialueella vieraillessamme (olimme siellä päivän kuumimpaan aikaan 3,5 tuntia) lämpöä oli + 37. Päivästä selviää kuitenkin ihan hyvin, kun muistaa ottaa mukaan kylmälaukullisen juotavaa :)