Lintuja katselemassa             Celestunissa

Ajelemme läpi lukuisten pienien kylien kohti rannikkoa Meridasta, joka on viikon ajan tukikohtamme.

Näin ne simpukat puhdistuu hotellimme kylppärissä
Tallaisessa mangrovemetsässä ajelimme
Flamingot luonnollisessa ympäristössään

Kylään on matkaa alle 100 km, mutta matka kestää, kun jokaisessa kylässä vauhti hidastuu 20-30 km/h ja töyssyjen ylitys on työlästä. Täällä ei ole kuultukaan ohitusteistä. Toisaalta kylien läpi ajaminen on mielenkiintoista ja näemme ainakin sitä tavallista mexicolaista elämää. Toisinaan ihmettelemme missä ne ihmiset näissä kylissä oikein asuu, kun talot näyttävät niin keskeneräisiltä, mutta onneksi joidenkin, meidän silmissä keskeneräisten "kivikasojen", ovet ovat auki ja näemme, että siellä ne asukkaat loikoilevat kotoisasti sisällä riippumatoissaan. Toisinaan näemme lapsia juoksentelevan pihan mutalätäköissä tai kyläläisten muuten vain rupattelevan teiden varsilla. Meitä tuijotetaan uteliaasti ja toisinaan heilautetaan kättä ja näemme suiden muodostavan tervehdyksen "Hola!"

Pääsemme lopulta Celestuniin ja vuokraamme ison laguunin rannalta veneen kuskeineen reiluksi tunniksi. Kuski ei puhu kuin espanjaa, mutta tulemme toimeen, vaikka muutamien hänen esittämien lintujen nimet jäävätkin meille ikuisiksi ajoiksi hämärän peittoon.

Laguunilla näemme pelikaaneja ja flamingoja heidän luonnollisessa ympäristössään. Varsinkin vaalenpunaiset flamingot ovat niin kauniita pitkine eteen- ja taaksepäin taittuvine jalkoineen. He kävelevät ryhmissä ja jotkut pyrähtävät välillä pienelle lennolle, kaikkilla vallitsee ihana rauha. Ajelemme myös tiheässä mangrovemetsikössä, jollaista emme ole vielä nähneet, vaikka monet mangrovemetsät olemmekin tälläkin reissulla kokeneet. Metsässä näkyy lukuisten lintujen lisäksi termiittien pesiä puissa. Pääsemme myös pulahtamaan virkistävään pieneen, metsän keskellä olevaan kirkasvetiseen laguuniin. En pysty kuitenkaan rentoutumaan, kun olen lukenut esitteestä, että näillä seuduin on myös runsaasti krokotiilejä. Emme kuitenkaan onnistu näkemään yhtään, joten ehkä minä vain ymmärsin väärin englanninkielisen esitetekstin (crocodile? mitä muuta tämä sana voisi tarkoittaa?).

Päivän päätteeksi kävelemme vielä meren rannalla keräilemässä simpukoita. Olemme keränneet niitä kaikkialta tällä reissulta ja lähettäneet niitä joka paketissa kotiinkin pussillisen, mutta mistään emme ole onnistuneet saamaan näin isoja simpukoita suoraan rannalta. Varsinkin Miksu rakastaa äitinsä tapaan kaikkea meresta löytämäänsä ja hän keräsikin ison kassillisen mitä erikoisempia ja isompia simpukoita, joita sitten pesimme ja kuivattelimme koko illan hotellin kylppärissä.

Tässä laguunissa pulahdimme uimaan
Pelikaanit nukkuvat puussa