Kaupassa Australiassa

Australian pääasialliset varteenotettavat ruokakaupat ovat Coles, Woolworths ja IGA. Meidän lähikauppa on ison S-marketin kokoinen Woolworths. Tuotevalikoimat ovat riittävän hyvät tarpeisiimme. Ainoa ongelmamme on, että asumme kukkulan laella (Spring Hillsissä) ja kauppa sijaitsee siellä mäen alla. Eikä meillä ole autoa. Me olemme normaalisti tottuneet käymään kaupassa vain kerran viikossa ja emme ole muuttaneet totuttua mallia tälläkään. Tavaraa ja kasseja on melkoinen määrä, kun raahailemme niitä perjantaisin koko perheen voimin kotiin ylämäkeen. Täällä kaupan kassat pakkaavat tavarat valmiiksi keposiin muovikasseihin, ja saamme niitä kerrallaan n. 20 kpl:ta.
Lähikauppamme
Olemme tutkailleet kauppojen tuotemerkkejä ja -valikoimia mielenkiinnolla. Täälläkin kauppojen omat merkit ovat lyöneet itsenä läpi. Ne ovat halvempia ja ihan samaa tavaraa kuin vastaavat tuottajien omatkin merkit. Niitä saa melkein kaikista tuotteista. Woolworthsin oman labelin Home Brandin sekä IGAN Black&Goldin ulkoasua ei voi kyllä kehua turhan puoleensavetäväksi. Colesin Farmland on hieman esteettisemmin suunniteltu. Nämä tuotteet kuitenkin täyttävät pääosin meidänkin ruokakaappimme.
Home Brand -tuotevalikoimaa
Täälläkin vähärasvaiset tuotteet ovat in. Kun olemme tutkailleet näitä "Fat Free" tuotteiden tuoteselosteita tarkemmin, olemme huomanneet kevyttuotteen nimen olevan usein pelkkää silmänlumetta. Esim. ostamamme kevytjuusto on täällä 28 %, kun Suomessa vastaavat kevyttuotteet ovat siinä 5-10 % luokkaa. Samoin kinkkujen kanssa saa olla tarkana. Kevytlimuista täältä löytyy vain cocista. Missä ihmeessä ovat Spriten ja Fantan vastaavat tuotteet, joita Kaukoitä oli pullollaan?

Myöskään olutta tai mitään muutakaan alkoholilla varustettua juomaa ei saa tavallisesta ruokakaupasta vaan erillisestä Bottle Shopista. Niitä on enemmän kuin ruokakaupoja, ja joka ruokakaupan välittömästä läheisyydestä löytyy varmasti omansa. Aussit ovatkin ottaneet nämä kaupat omakseen ja mielestäni he nauttivat juomia yhtä suurella innolla kuin suomalaiset, jos ei enemmänkin. Osaa ne siis muuallakin maailmassa.

Ruokakauppojen tuotevalikoimista voisi vielä sanoa sen, että täältä saa ruisleipää, ihan oikeanlaista. Eivät ole enää oikein sämpylät tehneet meillä kauppaansa sen jälkeen, kuin ruisleivät löysimme. Samoin olemme löytäneet lihatiskit ja meihin on iskenyt oikein lihanhimo. Valikoimat ovat erittäin runsaat kaikkialla, lihaa saa sekä valmiiksi pakattuna että tuoretiskiltä. Ja voi miten mehevää esim. naudanliha täällä onkaan, samoin erilaiset lihaisat makkarat. On täällä jauhomakkaroitakin (nakkeja) tarjolla, jotka ovat paikoitellen aika oudon värisiä, mutta lapset tykkäävät niiden mausta. Kalaa on ollut vaikeaa löytää. Olemme hakeneet marketeista kokonaisia kaloja, mutta sieltä niitä saa vain palasina. Jossain pitäisi olla kuulemma erillisiä kalakauppoja, mutta emme ole vielä ehtineet sen suuremmin paneutua asiaan. Paikalliset ovat kertoilleet, ettei Brisbanessa ole kalaa niin paljon tarjolla kuin muualla maassa. Outoa meistä, mehän olemme ihan meren välittömässä läheisyydessä.

Mitä täällä ruoka sitten maksaa? Tässä muutamia hintoja meidän viimeisimmästä kassakuitista. Maitolitra maksaa 0.7 e (maidon hinta halpenee hieman, kun sitä ostaa isommissa kahden tai kolmen litran "muovikanistereissa", joita vain valitettavasti on vaikea saada mahtumaan jääkaappiin), 185 g tonnikala 0.55 e, porkkanat.2 e/kg, peruspasta 1.0 e/500 g, purkkinuudelikeitot (yllä kuvassa chicken) 0.5 e, jugurtit (myöskin kuvassa, kahden paketti) 1.0 e, kuvan paahtoleipä 700 g 1.0 e, siivutettu ruisleipä 2.2 e, 10 kpl pieniä croissantteja 2,0 e, kurkku 1.35 e/kpl, kilo omenoita 2.0 e, ananas (kokonainen, babysize) 2.0 e, kanankoipipalat n. 3.0 e,/kg  barbequekastike 1.35 e, nautajauheliha 5 e/kg ja naudanlihapihvit 11 e/kg. Eli ruoan hinta näyttää olevan aika samaa luokkaa kun Suomessa. Ainakin viikon ruokalaskun loppusumma pyörii suurinpiirtein samoissa summissa kuin kotonakin ollessa.